Gebitsprothese & Klikgebit

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Er zijn veel verschillende protheses en mogelijkheden. Bij tandartspraktijk Suikerpoort kijkt uw tandarts aan de hand van uw situatie wat het beste bij u past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal tanden dat u nog heeft, heeft u nog een deel van uw tanden of mist u al uw tanden? Samen kunnen we overleggen wat het beste voor u is. 

  Het is lastig om alle protheses te noemen, daarom benoemen wij de vijf meest gebruikte protheses op deze pagina en gaan dieper in op het klikgebit. 

  • De Partiele prothese

   Partiële Prothese

   Als eerst bespreken we de partiële prothese. Een partiële prothese kan een deel van uw tanden vervangen. Een groot voordeel is dat u bij deze prothese tanden kan bijzetten indien u later nog meer tanden verliest, daarnaast is deze prothese ook relatief goedkoop in aanschaf. Een nadeel is dat het een vrij grote prothese is.

  • Kunstgebit

   Volledige Prothese / Kunstgebit

   Indien u bij de boven- of onderkaak al uw tanden mist, wordt er gekeken naar een volledige prothese, men noemt dit ook wel een kunstgebit. Voor veel mensen is dit de meest bekende en het kan ook zeker een goede oplossing zijn. 

  • Frame prothese

   Frame Prothese

   De frame prothese is deels van metaal gemaakt. Het grote voordeel hiervan is dat deze heel precies in de mond zit en daarom erg comfortabel is om te dragen. Het nadeel is dat later tanden bijplaatsen iets lastiger is dan bij, bijvoorbeeld, de partiële prothese, daarnaast is de frame prothese relatief duur.

  • Acetal prothese

   Acetal prothese

   De Acetal prothese is flexibel en licht waardoor hij ontzettend comfortabel is om te dragen en u went er snel aan. Daartegenover staat dat er bij deze prothese later geen tanden bij geplaatst kunnen worden.

  • Klikgebit

   Klikgebit

   Het klikgebit is een prothese die op implantaten vast zit. Hieronder gaan we wat dieper in op het onderwerp klikgebit. 

  Wat is een klikgebit?

  Als u al uw tanden mist door bijvoorbeeld een aandoening, zou u een klikgebit kunnen overwegen. Een klikgebit is veel stabieler en kan niet zomaar loslaten, zoals we dit kennen van een kunstgebit. Door middel van implantaten, met andere woorden schroeven in de kaak, wordt het klikgebit op zijn plaats gehouden. Over het algemeen worden en zo’n twee tot vier implantaten in de kaak geplaatst, maar afhankelijk van de behoeften en budget kan dit ook meer zijn. Uiteraard zullen wij bij Tandartspraktijk Suikerpoort u hier goed en duidelijk advies over geven.

  Als de implantaten eenmaal in uw kaak zijn geplaatst, kan tegenwoordig dezelfde dag nog het klikgebit gedragen worden.

  klikgebit

  Tandheelkundige implantaten of schroeven worden in het tandvlees verankerd met een stukje dat uitsteekt en dat kan worden vastgeklikt op de overeenkomstige delen van het kunstgebit.

  De voordelen van een klikgebit

  Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een klikgebit, zeker in vergelijking met een kunstgebit. Hieronder noemen wij er een paar:

  • Een klikgebit is voelt en zit steviger vast dan een kunstgebit.
  • Een klikgebit verbeterd het kauwvermogen.
  • Met een klikgebit kunt u dus bijna alles eten zoals u gewend bent.
  • Een klikgebit is veel comfortabeler dan een kunstgebit. Er ontstaat minder wrijving op het tandvlees.
  • Het oogt natuurlijker dan een kunstgebit.

   

  Wat kost een klikgebit?

  Een klikgebit wordt deels vergoed door uw basisverzekering.
  De exacte kosten van een klikgebit zijn lastig te beschrijven, het is volledig afhankelijk van de staat van het gebit en uw eigen wensen en behoeften. Tijdens een consult zal een tandarts bij Tandartspraktijk Suikerpoort alles met u doornemen, om zo de kosten te kunnen bepalen. U krijgt een overzicht van de kosten mee naar huis, zodat u het nog eens kunt bekijken. Indien u later alsnog vragen heeft, mag u ons natuurlijk altijd bellen of mailen.

  Wilt u meer weten over een klikgebit?

  Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag.

  Hoe kan een klikgebit het beste onderhouden worden?

  Het grote voordeel van een klikgebit is dat u deze eruit kan halen. Zo kunt u eenvoudig etenresten verwijderen, door het klikgebit om te spoelen onder de kraan en u kunt het gebit gewoon poetsen met een tandenborstel. Daarnaast is het ook van belang dat u het tandvlees, de tong het uw gehemelte goed schoonhoudt. Dit doet u door met een zachte borstel te poetsen.

  Wanneer u uw klikgebit niet draagt, legt u het op veilige plaats in water tot u het weer gebruikt.

  Een klikgebit, hoe gaat het in zijn werk?

  Dankzij onze implantoloog, B. Blanca van Goch, zijn wij altijd op de hoogte van de nieuwste trends op het gebied van implantologie. Dankzij de nieuwste technologieën hoeft u dus niet meer eerst rond te lopen met een loszittende prothese, zoals het vroeger ging tijdens deze behandeling, maar kan alles binnen een dag gedaan worden. In de ochtend worden dan uw implantaten, met andere woorden uw schroeven, geplaatst in het kaakbot en ‘s middags kan het klikgebit erop gezet worden. Op de dag van de behandeling zit uw klikgebit dus direct goed vast, niets weerhoudt u nog om lekker te eten!

  Is een klikgebit iets voor u?

  Mist u het merendeel van uw tanden? Of mist u tanden als gevolg van een ongeluk of een parodontale aandoening? Dan is het voor u wellicht interessant om eens te kijken naar de mogelijkheden van een klikgebit. Bij Tandartspraktijk Suikerpoort kijken we graag samen even of dit iets voor u is.

  FAQ / Veelgestelde vragen

  Een klikgebit kunt u zien als een kunstgebit dat vastgeklikt is aan implantaten/schroeven die in uw kaak geplaatst worden. 

  Een klikgebit zit veel beter vast dan een kunstgebit, het is dan ook veel comfortabeler en eten is een stuk prettiger. 

  Een klikgebit wordt vaak vergoed door de basisverzekering. Bij Tandartspraktijk Suikerpoort maken wij van tevoren een duidelijk overzicht van de kosten, zodat u niet voor dure verrassingen komt te staan.

  Meer behandelingen

  kronen en bruggen

  Kronen & Bruggen

  Kronen en bruggen Kronen en bruggen zijn twee van de meest voorkomende soorten implantaten. Kronen en bruggen worden ingezet als er onvoldoende houvast is voor ...
  Lees meer

  Implantaat

  Wat is een implantaat? Bij tandheelkundige implantologie worden de tandwortels vervangen door kunstwortels van een soort metaal, namelijk titanium. Beschadigde en/of ontbrekende tanden worden vervangen ...
  Lees meer
  parodontitis

  Parodontitis

  Wat is parodontitis? Parodontitis is een ernstige infectie van het tandvlees. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die zich ophopen op de tand en tandvlees. Naarmate ...
  Lees meer
  tandplak verwijderen

  Tandplak verwijderen

  Wat is tandplak? Vraagt u zich weleens af wat tandplak nou eigenlijk is? Tandplak is een zachte, kleverige laag die zich op uw tanden opbouwt. ...
  Lees meer
  Informatie voor de patiënt

  PATIËNTEN

  Patiënten TARIEVEN De tarieven voor tandheelkundige behandelingen worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit betekend dat elke tandarts dezelfde tarieven hanteert voor ...
  Lees meer

  Facings

  Wat zijn facings? Facings, ook wel veneers genoemd, is een soort tandheelkundige restauratie die wordt gebruikt om de voorkant van tanden te bedekken. Hierbij wordt ...
  Lees meer