Wat is een implantaat?
Bij tandheelkundige implantologie worden de tandwortels vervangen door kunstwortels van een soort metaal, namelijk titanium. Beschadigde en/of ontbrekende tanden worden vervangen door kunsttanden die er net zo uitzien als uw echte tanden. Tandheelkundige implantologie kan bijvoorbeeld een goed alternatief bieden voor een kunstgebit of een brug die niet goed past. Daarnaast kan het ook een optie zijn wanneer er een gebrek is aan natuurlijke tandwortels, waardoor een kunstgebit of een brug onmogelijk is.
De operatie in het kort
Door middel van een chirurgische ingreep wordt een implantaat aangebracht. Bij tandartspraktijk Suikerpoort zijn implantologen werkzaam, die de ingreep zullen uitvoeren.
Hoe de operatie wordt uitgevoerd, hangt af van het type implantaat en de conditie van uw kaakbot. Vooraf aan de operatie kunnen wij al een duidelijk beeld maken van de staat van uw gebit via een CBCT scan. Zo maken we voor de operatie een volledig behandelplan zodat wij en u precies weten wat ons te wachten staat. Tijdens de operatie wordt u plaatselijk verdoofd en zullen onze implantologen u stap voor stap uitleggen wat er gebeurd.
In het bot worden twee of meer gaatjes geboord waarin de implantaten geschroefd kunnen worden, daarna kan het tandvlees weer worden gehecht. De operatie duurt ongeveer een uur.
Waarom een implantaat?
Tandheelkundige implantaten worden dus chirurgisch in uw kaakbot geplaatst, waar ze vervolgens dienen als de wortels van uw ontbrekende tanden.
De implantaten kunnen niet verschuiven, omdat het titanium vergroeid met uw kaakbot. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een brug of een kunstgebit. Daarnaast kunnen implantaten niet rotten.
U bent geschikt voor een tandheelkundig implantaat als u:
- Één of meer tanden mist
- Uw kaakbot volgroeid is
- Voldoende bot hebt om de implantaten vast te zetten
- Gezond mondweefsel hebt
- Geen gezondheidsproblemen heeft die de genezing van het bot kunnen beïnvloeden
- Geen kunstgebit kunt of wilt dragen
- Niet rookt
Is een implantaat pijnlijk?
Zoals bij elke operatie brengt ook deze operatie risico’s met zich mee, wij bij Tandartspraktijk Suikerpoort vinden het belangrijk dat u ook hiervan op de hoogte bent, ondankt dat de problemen die voor kunnen komen zeldzaam en vaak makkelijk te behandelen zijn.
Tijdens de operatie wordt u plaatselijk verdoofd, dit zorgt ervoor dat u op dat moment geen pijn voelt. Echter zult u in de dagen hierna wel wat pijn kunnen ervaren rondom de plek waar het implantaat geplaatst is. Dit kan enkele dagen duren. Vanwege de ingreep en de verdoving raden wij u aan om niet zelf naar huis te rijden, maar iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen.
Na de behandeling kunnen er ontstekingen ontstaan bij het tandvlees of het kaakbot of van de wond zelf. Rokers hebben een groter risico op complicaties dan niet-rokers. Daarom is het absoluut aangeraden om te stoppen met roken voor deze behandeling.
Voorbereiding voor uw implantaat
Een tandheelkundig implantaat wordt geplaatst door middel van een chirurgische ingreep, daarom gaat er wat meer aan vooraf dan bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling.
Het moet goed voorbereid worden en daarom wordt er gestart met een grondige evaluatie van de staat van uw gebit en kaak. Dit doen we door het maken van 3D-beelden met onze hypermoderne CBCT scan, hierop kunnen wij uw gebit en kaakbot tot in detail beoordelen.
Daarnaast is een onderzoek van uw medische voorgeschiedenis belangrijk. Heeft u allergieën of medische aandoeningen? Bespreek dat dan met onze implantoloog. Ook kunnen wij u vóór de operatie antibiotica voorschrijven om infectie te helpen voorkomen.
Wat kost een implantaat?
Tandartspraktijk Suikerpoort start altijd met een volledig en persoonlijk behandelplan. U ontvangt tijdens deze stap dan ook het volledige overzicht van de kosten. Daarnaast kan onze implantoloog u ook adviseren over uw zorgverzekering en een aanvraag voor u doen indien de omstandigheden dit toelaten.
De ingreep
Een implantaat operatie is een poliklinische ingreep die in fasen wordt uitgevoerd, met genezingstijd tussen de stappen.
De volgende stappen kunt u verwachten tijdens het proces:
- Beschadigde tanden trekken/verwijderen
- Voorbereiding van het kaakbot
- Plaatsen van het implantaat
- Botgroei en genezing
- Plaatsen van het abutment
- Plaatsen van een kunsttand
Het proces kan een aantal maanden in beslag in nemen, het dus belangrijk dat u bereid bent deze tijd erin te steken. Een groot deel van de tijd gaat naar genezing en wachten op de groei van nieuw kaakbot. Afhankelijk van uw situatie, kunnen bepaalde stappen soms gecombineerd worden. Dankzij de CBCT scan kunnen wij van tevoren een persoonlijk behandelplan maken, waardoor u van tevoren al weet wat de stappen voor uw situatie zullen zijn.
Als u kaakbot niet dik genoeg is, of te zacht is, kan botopbouw nodig zijn, voordat het implantaat geplaatst kan worden. Als we dit niet doen, is er een grote kans dat de operatie niet slaagt.
Doet een implantaat pijn?
Of u nou langskomt voor één implantaat of meerdere, het kan altijd voorkomen dat u te maken krijgt met een paar ongemakken. Denk hierbij aan:
- zwelling van het tandvlees of gezicht
- Blauw worden van de huid of het tandvlees
- Pijn aan de kant van het geplaatste implantaat
- Kleine bloedingen
Deze ongemakken horen er helaas bij, maar zijn eenvoudig te verhelpen. Tandarts en Implantoloog B. Blanca van Goch zal u pijnmedicatie voorschrijven die u kunt innemen wanneer u last heeft. Het kan ook zijn dat het eten even niet zo prettig is, denk er dus aan om alvast wat zacht eten in huis te halen.
Als laatst, vergeet niet iemand te regelen die u op kan halen na de operatie. Het wordt niet aangeraden om alleen naar huis te rijden.
Verzorging van uw gebit
Ze zeggen altijd, voorkomen is beter dan genezen, dat klopt natuurlijk, maar helaas is het natuurlijk niet altijd te voorkomen dat u een implantaat nodig zult hebben. Heeft u al een implantaat of wilt u weten wat u kunt doen om dit voorkomen?
- Zorg voor een goede mondhygiëne - houdt uw tanden, implantaten en het tandvlees goed schoon. Poets regelmatig uw tanden en vergeet niet dagelijks te flossen!
- Ga regelmatig naar de tandarts voor u controleafspraak - Plan twee keer per jaar uw tandartscontroles in om uw implantaten en uw tanden gezond te houden. Vraag ook om professionele reiniging
- Vermijd schadelijke gewoontes - vermijd roken en drink het liefst geen koffie. Pas op bij het kauwen op hard voedsel, zoals harde snoepjes. Bent u een tandenknarser? Bespreek dit dan met uw tandarts.