Kronen & Bruggen

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Kronen en bruggen

  Kronen en bruggen zijn twee van de meest voorkomende soorten implantaten. Kronen en bruggen worden ingezet als er onvoldoende houvast is voor een vulling of voor het verbeteren van uw lach.

  Wat is een kroon?

  Een kroon is een kapje van een metaal of porselein dat precies over een afgeslepen tand past. Het kapje wordt vastgelijmd op de tand of kies, waardoor de tand of kies zijn eigen oorspronkelijke vorm en functie weer terugkrijgt.

  Een kroon of een implantaat?

  Tandartspraktijk Suikerpoort is ook gespecialiseerd in het zetten van implantaten. 

  Vind hier alle informatie over implantaten:

  Wat is een brug?

  Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden of kiezen, dat is anders als bij een kroon, waarbij het altijd gaat om de vervangen van een aanwezige tand of kies. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgeslepen tanden of kiezen naast de open ruimte waar de tand of kies mist. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op de pijlers passen en de dummy, het brugtussendeel. De dummy bestaat uit één of meer kunsttanden of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

  Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

  Van welk materiaal uw kroon of brug gemaakt wordt hangt helemaal af van uw situatie, van de staat van uw gebit en uw voorkeur voor het materiaal. Bij Tandartspraktijk Suikerpoort kunt u bijvoorbeeld kiezen voor metaal of porselein, goud, sylconia porselein of lithiumdisilicaat. Uw tandarts zal u hierover ook adviseren.

  Waarom heb ik een kroon of brug nodig?

  Een tandheelkundige kroon of brug is het meest gebruikelijke alternatief voor permanente implantaten. U kunt een brug nodig hebben als u een of meer tanden op een rij mist, maar gezonde tanden aan weerszijden van de ontbrekende tanden heeft. De bestaande tanden kunnen de tandheelkundige brug dragen, die de ontbrekende tanden vervangt.
  Een kroon of brug kan u helpen om beter te kunnen kauwen of om u uiterlijk te verbeteren. Daarnaast is het nodig om te voorkomen dat de omliggende tanden of kiezen scheef gaan staan of uitgroeien.

  Als tanden of kiezen ontbreken kunnen de gezonde tanden of kiezen aan de weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan. Ook kan het zijn dat tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte gaan groeien.

  Wat kunt u verwachten bij het plaatsen van kronen of bruggen?

  Het hele proces verloopt in stappen, waarbij ongeveer twee á drie bezoeken aan Tandartspraktijk Suikerpoort nodig zullen zijn. Een kroon of brug wordt niet door ons gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer één á twee weken.

  • Afslijpen van de tand of kies

   Een deel van de tand of kies wordt afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te plaatsen.

  • Afdruk maken

   Wij maken een afdruk van een gedeelte of van uw hele kaak, afhankelijk van wat nodig is. Hiervoor maken wij gebruik van een afdruklepel met een rubberachtige massa waar u in moet bijten. Deze afdruk wordt later gebruikt in het het tandtechnisch laboratorium om het gips in het te gieten. Met dit gipsmodel wordt de kroon of brug gemaakt.

  • Beetregistratie

   De beetregistratie wordt gebruikt om te kijken hoe de tanden of kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is dus een afdruk van de tegenovergestelde kaak nodig, dit doen wij met een wasplaatje.

  • Kleur bepalen

   Als de kroon of brug voor in de mond wordt geplaatst is het belangrijk dat deze mooie staat de rest van uw gebit. Daarom krijgen deze meestal een tandkleurige buitenlaag. Samen bepalen we wat de geschikte kleur voor uw gebit is. 

  • Noodvoorziening

   Voor comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, krijgt u een tijdelijke kroon die wij in de praktijk voor uw maken. 

  • Vastzetten kroon of brug

   Bij uw laatste afspraak bij Tandartspraktijk Suikerpoort hebben wij uw nieuwe kroon of brug binnen en gaan we deze plaatsen. Aan de binnenzijde brengen wij een snelhardend cement aan, vervolgens schuift uw tandarts de kroon of brug op zijn plaats en wordt hij stevig aangedrukt. 

    

  Onderhoud na het plaatsen van een kroon of brug

  Uw dagelijkse mondhygiëne is nu extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed schoonhouden. Dit is een kwetsbare plek omdat er gemakkelijk tandplak kan achterblijven. Tandplak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en er kunnen ontstekingen door ontstaan. Poets dit daarom zorgvuldig met een zachte borstel en gebruik tandenstokers, ragers of flossdraad. Uw tandarts bij Tandartspraktijk Suikerpoort zal u hier ook over adviseren na de behandeling.  

  FAQ / Veelgestelde vragen

  De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens 10 jaar meegaat. Een goede mondhygiëne heeft invloed op de lengte dat een kroon of brug meegaat.

  Na plaatsing kan een tand of kies die van een kroon of brug is voorzien gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Als de gevoeligheid aanhoudt, of zelfs heviger wordt, neemt u contact met ons op. Wij kunnen indien nodig iets voorschrijven tegen de pijn of u komt naar de praktijk zodat onze tandartsen ernaar kunnen kijken.

  De kosten hangen af van vele factoren: van het soort brug en het aantal tanden of kiezen dat moet worden vervangen. Uiteraard zullen onze tandartsen u hierover van te voren uitgebreid informeren en krijgt u de begroting mee naar huis.

  Dit varieert per verzekering. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.

  Meer behandelingen

  parodontitis

  Parodontitis

  Wat is parodontitis? Parodontitis is een ernstige infectie van het tandvlees. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die zich ophopen op de tand en tandvlees. Naarmate ...
  Lees meer
  CBCT Tandarts

  CBCT voor tandartsen

  Uw CBCT in Zeeland Om een precieze diagnose te kunnen stellen is de CBCT tegenwoordig onmisbaar in uw praktijk. Helaas is het niet voor elke ...
  Lees meer
  Informatie voor de patiënt

  Tanden bleken bij de tandarts

  Tanden bleken is één van de meest populaire cosmetische behandelingen van dit moment en biedt een snelle manier om uw glimlach te verbeteren. Tanden bleken ...
  Lees meer
  tandplak verwijderen

  Tandplak verwijderen

  Wat is tandplak? Vraagt u zich weleens af wat tandplak nou eigenlijk is? Tandplak is een zachte, kleverige laag die zich op uw tanden opbouwt. ...
  Lees meer

  Implantaat

  Wat is een implantaat? Bij tandheelkundige implantologie worden de tandwortels vervangen door kunstwortels van een soort metaal, namelijk titanium. Beschadigde en/of ontbrekende tanden worden vervangen ...
  Lees meer