Parodontitis

Inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents

    Wat is parodontitis?

    Parodontitis is een ernstige infectie van het tandvlees. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die zich ophopen op de tand en tandvlees. Naarmate parodontitis vordert, kunnen uw botten en tanden beschadigd raken. Parodontitis kan gestopt worden, mits het in een vroeg stadium ontdekt en behandeld wordt, daarbij is een goede mondhygiëne van groot belang.

    Wat zijn de stadia van parodontitis?

    Parodontitis kent verschillende stadia, het is van groot belang dat u er vroeg bij bent bij parodontitis zodat het probleem nog verholpen kan worden:

    Ontsteking (gingivitis)

    Parodontitis begint met een ontsteking van het tandvlees, dit noemen we gingivitis. Een van de eerste tekenen van gingivitis is dat uw tandvlees gaat bloeden tijdens het tanden poetsen of flossen. Daarnaast is het mogelijk dat de tanden verkleuren, in dit geval ziet u tandplak. Tandplak is een opeenhoping van bacteriën en voedselresten op uw tanden, wat kan zorgen voor gaatjes of ontstekingen. Natuurlijk zijn bacteriën altijd in uw mond aanwezig, maar ze worden pas schadelijk wanneer er een sterke toename ontstaat. Dit kan gebeuren als u niet goed poetst, flost of uw gebit niet regelmatig laat reinigen.

    Wilt u meer weten over tandplak?

    Parodontitis kunt u voorkomen door het verwijderen van tandplak.

    Vroegtijdige parodontitis

    In een vroeg stadium van parodontitis trekt het tandvlees zich terug van de tanden en vormen zich kleine pockets tussen het tandvlees en de tanden. In de pockets schuilen de schadelijke bacteriën. Uw immuunsysteem probeert de infectie te bestrijden waardoor het tandvlees zich begint terug te trekken. De kans is nu groot dat u ook last zult krijgen van bloedingen tijdens het poetsen of flossen.

    Matige parodontitis

    Als de vroegtijdige parodontitis in de volgende fase komt, kunt u last krijgen van bloedingen en pijn rond de tanden wat leidt tot terugtrekkend tandvlees. Daarnaast gaan u tanden losser zitten en kan de infectie kan leiden tot een ontstekingsreactie in uw hele lichaam.

    Vergevorderde parodontitis

    Bij een vergevorderde parodontitis begint het bindweefsel, dat de tanden op hun plaats houdt, sterk te verslechteren. Het tandvlees, de botten en andere weefsels die uw tanden nodig heeft, gaan sterk verslechteren. Als uw parodontitis in een vergevorderd stadium is, kunt u last krijgen van hevige pijn bij het kauwen, een slechte adem en een vieze smaak in de mond. De kans is in dit stadium groot dat u uw tanden zult verliezen.

    Wat zijn de symptomen van parodontitis?

    Zoals u ziet in de bovenstaande stadia, zullen de symptomen verschillend zijn, afhankelijk van in welk stadium u zit. De symptomen van parodontitis zijn:

    • Bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen
    • Slechte adem of een vieze smaak in de mond
    • Veranderingen in de stand van uw tanden of losse tanden
    • Terugtrekkend tandvlees
    • Rood, gevoelig of gezwollen tandvlees
    • Opeenhoping van tandplak of tandsteen op uw tanden
    • Pijn bij het kauwen
    • Verlies van tanden
    • Ontstekingsreactie in uw hele lichaam

    Het is belangrijk om regelmatig naar uw tandarts te gaan voor controle, omdat het niet altijd even makkelijk is om zelf de symptomen te ontdekken. De tandartsen van Tandartspraktijk Suikerpoort kunnen dit in een vroeg stadium al zien en dus zo de parodontitis stoppen.

    Heeft u last van uw tandvlees?

    Tandartspraktijk Suikerpoort geeft u graag advies over de behandeling van uw tandvlees. 

    Wat veroorzaakt parodontitis?

    Er zijn altijd honderden verschillende bacteriën aanwezig in de mond, waarvan de meeste volkomen onschadelijk zijn. Maar, als u uw tanden niet elke dag goed reinigt, groeien deze bacteriën en gaan zich ophopen op de tanden of kiezen.

    In de meeste gevallen wordt parodontitis veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Denk hierbij aan het niet goed poetsen van uw tanden, of niet flossen. U moet ook letten op de moeilijk bereikbare plekken in de mond.

    Het kan ook zijn dat in uw familie parodontitis voorkomt en dat u dus een erfelijke aanleg hiervoor heeft. U produceert dan meer ontstekingseiwitten bij parodontitis dan anderen. Hierdoor wordt de ontstekingsreactie veel heftiger, waardoor er meer kaakbot en ligament vezels worden afgebroken.

    Als u niet goed poetst kunnen de bacteriën in uw mond zich vermenigvuldigen en ophopen waardoor er tandplak vormt. Als u de tandplak niet tijdig verwijdert door te poetsen, zetten de bacteriën na verloop van tijd mineralen af in de tandplak. Deze minerale aanslag wordt tandsteen genoemd. Tandsteen zorgt ervoor dat de groei van bacteriën in de richting van de tandwortel wordt bevorderd. De immuunreactie van uw lichaam op deze bacteriële groei leidt tot ontsteking van het tandvlees. De aanhechting van het tandvlees aan de tandwortel wordt na verloop van tijd verstoord en er kan zich een parodontale pocket (spleet) vormen tussen het tandvlees en de tandwortel.

    De volgende personen lopen een hoger risico op parodontitis: 

    • Rokers
    • Diabetes type 2
    • Obesitas
    • Hormonale veranderingen bij vrouwen (zoals tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze), waardoor het tandvlees gevoeliger kan worden
    • Bij aandoeningen die het immuunsysteem beïnvloeden, zoals HIV of leukemie
    • Medicijnen die de speekselstroom in uw mond verminderen
    • Genetisch
    • Slechte voeding, waaronder een tekort aan vitamine C

    Hoe ontdekken wij parodontitis?

    Tijdens de controleafspraak van het gebit kunnen wij parodontitis in een vroeg stadium opsporen. Als wij eenmaal tekenen van parodontitis hebben gevonden, zullen we uw parodontale toestand in de loop van de tijd in de gaten houden om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt. Daarom is het belangrijk dat om nooit uw controleafspraken te skippen!

    De tandartsen van Tandartspraktijk Suikerpoort kunnen met een klein meetlatje, een zogenaamde sonde, de pockets op uw tandvlees meten. Tijdens deze test ervaart u geen pijn. Als er tandplak, tandsteen of beide op uw tanden worden aangetroffen, zullen wij dit verwijderen, dit doen we middels een professionele reiniging. Het kan ook zijn dat enkele röntgenfoto's van het gebit nodig zijn om de voortgang van de behandeling te bepalen.

    Wat zijn de complicaties bij parodontitis?

    Als parodontitis niet wordt behandeld, kunnen de ondersteunende structuren van uw tanden, waaronder de botten van uw kaak, langzaam verdwijnen. Uw tanden komen dan los te zitten en kunnen uitvallen of moeten worden getrokken.

    Andere complicaties van parodontitis zijn:

    • Pijnlijke abcessen
    • Trekken van uw tanden, wat het eten kan bemoeilijken
    • Terugtrekkend tandvlees en blootliggen van de wortels van uw tanden
    • Verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap, waaronder een laag geboortegewicht en zwangerschapsvergiftiging
    • Een verhoogd risico op hartaandoeningen, aandoeningen van de luchtwegen en diabetes

    Hoe kan parodontitis voorkomen worden?

    Persoonlijke Mondhygiëne

    Het is belangrijk dat u zelf zorgt dat uw uw tanden en tandvlees goed schoonhoudt. Als u dit lastig vindt, kunnen wij u ook instructies in tips hiervoor geven. Hier zijn alvast een paar tips om uw gebit gezond te houden:

    • Poets uw tanden twee keer per dag met een fluoride tandpasta
    • Een elektrische tandenborstel is effectiever
    • Om tandplak te verwijderen moet u flossen, doe dit één keer per dag
    • Vergeet uw controleafspraken niet zodat de tandartsen van Tandartspraktijk Suikerpoort uw gebit professioneel kunnen reinigen
    • Een controleafspraak is altijd twee keer per jaar
    • Stop met roken

    Professionele reiniging

    Bij Tandartspraktijk Suikerpoort kunnen wij uw gebit professioneel reinigen. Tijdens het reinigen verwijdert uw tandarts het tandplak en tandsteen van uw tanden, kiezen en hun wortels. Hierna polijsten wij de tanden en kiezen en worden ze met fluoride behandeld.

    Antibiotica

    In somme gevallen is het mogelijk dat uw tandarts antibiotica voorschrijft. Dit gebeurd bij een hardnekkige tandvleesontsteking die niet reageert op de reiniging. Het antibioticum kan in de vorm van een mondspoeling, gel of een tablet of capsule worden toegediend.

     

    FAQ / Veelgestelde vragen

    In de basis het allerbelangrijkste om uw controleafspraken bij de tandarts niet te missen. Uw tandarts kan de vroege tekenen van parodontitis namelijk zien en voorkomen dat het erger wordt.

    Parodontitis is een ernstige infectie van het tandvlees. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die zich ophopen op de tand en tandvlees

    Iedereen kan last krijgen van parodontitis, er zijn echter hoge risicogroepen die meer kans hebben op parodontitis:

    • Rokers
    • Diabetes type 2
    • Obesitas
    • Hormonale veranderingen bij vrouwen
    • Bij aandoeningen die het immuunsysteem beïnvloeden, zoals HIV of leukemie
    • Medicijnen die de speekselstroom in uw mond verminderen
    • Genetisch
    • Slechte voeding, waaronder een tekort aan vitamine C

    Meer behandelingen

    Met spoed naar de tandarts

    Pijnklachten en Spoedgevallen

    Acute pijn, nabloedingen of andere spoedgevallen tijdens onze openingstijden Bij acute pijn, nabloedingen of andere spoedgevallen tijdens de openingstijden van onze praktijk, kunt u telefonisch ...
    Lees meer

    CBCT

    CBCT staat voor Cone Beam Computed Tomography. Het is een 3D röntgenapparaat die gebruikt wordt wanneer een gewone scan niet voldoende is. Wij gebruiken een ...
    Lees meer

    Gebitsprothese & Klikgebit

    Er zijn veel verschillende protheses en mogelijkheden. Bij tandartspraktijk Suikerpoort kijkt uw tandarts aan de hand van uw situatie wat het beste bij u past. ...
    Lees meer
    Informatie voor de patiënt

    PATIËNTEN

    Patiënten TARIEVEN De tarieven voor tandheelkundige behandelingen worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit betekend dat elke tandarts dezelfde tarieven hanteert voor ...
    Lees meer
    tandplak verwijderen

    Tandplak verwijderen

    Wat is tandplak? Vraagt u zich weleens af wat tandplak nou eigenlijk is? Tandplak is een zachte, kleverige laag die zich op uw tanden opbouwt. ...
    Lees meer