Tandplak verwijderen

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Wat is tandplak?

  Vraagt u zich weleens af wat tandplak nou eigenlijk is? Tandplak is een zachte, kleverige laag die zich op uw tanden opbouwt. Het is een kleverige, transparante tot lichtgele aanslag van biofilm die zich regelmatig op uw tanden vormt. Tandplak ontstaat wanneer speeksel, voedsel en vloeistoffen zich vermengen. Dit zorgt voor een bacteriële aanslag aan de rand van uw tanden, waar het tandvlees de tand raakt.

  Tandplak herkennen

  Tandplak kan lichtgeel van kleur zijn, maar het kan ook transparant zijn waardoor het moeilijk te herkennen is. Daarom is het belangrijk om een goede mondhygiëne te handhaven en elke 6 maanden naar de tandarts te gaan voor een controle. Bij tandartspraktijk Suikerpoort kunnen we tijdens een controleafspraak checken op tandplak en/of tandsteen, ook op de moeilijk zichtbare plaatsen.

  Tandplak verwijderen

  Tandplak bevat bacteriën die zuren produceren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan waardoor het tandvlees kan beschadigen. Indien tandplak niet wordt behandeld, kan de schade blijvend zijn. U kunt zelf de bacteriën verwijderen door regelmatig te poetsen en te flossen. Bij Tandartspraktijk Suikerpoort kan uw tandarts de tandplak tussen uw tanden afschrapen met een tandsteen schraper. Daarnaast kunnen wij u ook goede poets- en flos tips geven om de opbouw van tandplak tegen te gaan.

  Hoe ontstaat tandsteen?

  Als u niet regelmatig poetst of flost, zetten mineralen uit uw speeksel zich na verloop van tijd af in de biofilm van de tandplak. De tandplak zal dan binnen 24 tot 72 uur verharden, waardoor het veranderd in tandsteen. Zoals eerder genoemd kunt u tandplak zelf verwijderen, maar voor het verwijderen van tandsteen heeft u hulp van uw tandarts nodig.

  Wat is tandsteen?

  Tandsteen is een geel- of bruingekleurde aanslag die ontstaat als tandplak hard wordt op uw tanden. Omdat tandsteen zich sterk hecht aan het tandglazuur, kan het alleen door een tandarts of mondhygiënist worden verwijderd. U loopt een groter risico op het ontstaan van tandsteen bij een beugel, droge mond, overvolle tanden, roken en ouder worden. Er zijn grote verschillen in de mate waarin mensen gevoelig zijn voor de vorming van tandsteen. Bij veel mensen ontstaat deze aanslag sneller naarmate ze ouder worden.

  Wat veroorzaakt tandplak en tandsteen?

  Wanneer speeksel, voedsel en vloeistoffen zich vermengen in de mond, ontstaat een omgeving waarin bacteriën kunnen groeien en zich kunnen vastplakken op tanden en tandvlees, vooral daar waar de tanden en het tandvlees elkaar raken. Veel voorkomende voedingsmiddelen die bijdragen aan de vorming en groei van tandplak zijn voedingsmiddelen die koolhydraten of suikers bevatten. Het eten van voedsel met veel suiker, zoals gebak, snoep en fruit, kan leiden tot een toename van bacteriën in tandplak. Deze bacteriën kunnen op hun beurt weer leiden tot gingivitis, cariës en gevorderde tandvleesontsteking, daarom is het dus heel erg belangrijk om regelmatig te poetsen en te flossen, zo bent u alvast preventief bezig, ondanks dat er geen manier is om het volledig te vermijden.

  Alles over tandsteen

  Wilt u meer weten over tandsteen en parodontitis?

  FAQ / Veelgestelde vragen

  Tandplak is een zachte, kleverige laag die zich op uw tanden opbouwt. Tandplak ontstaat wanneer speeksel, voedsel en vloeistoffen zich vermengen. Dit zorgt voor een bacteriële aanslag aan de rand van uw tanden, waar het tandvlees de tand raakt.

  U kunt tandplak het beste voorkomen door tweemaal daags te poetsen en te flossen. Vooral het flossen wordt vaak vergeten, maar is zeer belangrijk voor een goede mondhygiëne. Daarnaast kan er tijdens uw tandarts controle gecontroleerd worden op tandplak, vergeet deze dus niet elke 6 maanden in te plannen.

  Meer behandelingen

  Facings

  Wat zijn facings? Facings, ook wel veneers genoemd, is een soort tandheelkundige restauratie die wordt gebruikt om de voorkant van tanden te bedekken. Hierbij wordt ...
  Lees meer
  Informatie voor de patiënt

  PATIËNTEN

  Patiënten TARIEVEN De tarieven voor tandheelkundige behandelingen worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit betekend dat elke tandarts dezelfde tarieven hanteert voor ...
  Lees meer

  Implantaat

  Wat is een implantaat? Bij tandheelkundige implantologie worden de tandwortels vervangen door kunstwortels van een soort metaal, namelijk titanium. Beschadigde en/of ontbrekende tanden worden vervangen ...
  Lees meer
  Met spoed naar de tandarts

  Pijnklachten en Spoedgevallen

  Acute pijn, nabloedingen of andere spoedgevallen tijdens onze openingstijden Bij acute pijn, nabloedingen of andere spoedgevallen tijdens de openingstijden van onze praktijk, kunt u telefonisch ...
  Lees meer
  CBCT Tandarts

  CBCT voor tandartsen

  Uw CBCT in Zeeland Om een precieze diagnose te kunnen stellen is de CBCT tegenwoordig onmisbaar in uw praktijk. Helaas is het niet voor elke ...
  Lees meer