Wortelkanaalbehandeling

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Wat is een wortelkanaalbehandeling?

  Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige procedure die de pijn verlicht die wordt veroorzaakt door ontstoken pulpa. Pulpa is levend weefsel bestaande uit en zenuwvezels en kleine bloedvaten, deze zijn te vinden in het wortelkanaal van uw tand of kies. Tijdens de wortelkanaalbehandeling wordt de ontstoken pulpa verwijderd. De oppervlakken binnenin de tand worden vervolgens gereinigd en gedesinfecteerd, waarna een vulling wordt geplaatst om de ruimte af te sluiten.

  Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

  Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer bacteriën in de mond de pulpa van uw tand of kies binnendringen. Dit gebeurt meestal wanneer een gaatje lange tijd onbehandeld is gebleven. Het kan ook gebeuren als uw tand door een trauma gebarsten of beschadigd is.

  Wat zijn de symptomen die erop wijzen dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft?

  U merkt niet altijd dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft, maar toch zijn er bepaalde symptomen waar u op kunt letten:

  • Pijn in de tanden die niet weggaat: Vooral wanneer u pijn diep in uw tand heeft, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. De pijn kan in sommige gevallen ook uitstralen naar uw kaak, gezicht of andere tanden.
  • Gevoeligheid voor warm en koud: als uw tand pijn doet bij het drinken van hete koffie of het eten van ijs, kan dit ook een teken zijn. Dit geldt vooral als de pijn langer dan een paar seconden aanhoudt.
  • Opgezwollen tandvlees: Als een tand geïnfecteerd is, kan er pus ontstaan in het gebied, hierdoor ontstaat een zwelling of het tandvlees kan gevoelig worden.
  • Opgezwollen kaak: Soms kan de pus niet weg, waardoor uw kaak zichtbaar kan opzwellen.
  • Verkleuring van de tanden: Wanneer de pulpa van een tand geïnfecteerd is, kan uw tand er donkerder uit gaan zien. Dit komt door de slechte bloedtoevoer naar de tand.
  • Pijn wanneer er druk wordt uitgeoefend: Als u pijn heeft wanneer u eet of uw tand aanraakt, kan dit betekenen dat de zenuwen rond de pulpa beschadigd zijn.
  • Een gebroken of gebarsten tand: als u tand bijvoorbeeld gebroken is tijdens een ongeluk, kan het zijn dat de bacterie helemaal tot in de pulpa doordringt waardoor het ontstoken raakt.
  • Loszittende tand: Een geïnfecteerde tand kan losser aanvoelen. Dit komt doordat de pus uit de geïnfecteerde pulpa het bot dat de tand ondersteunt zachter kan maken.

  De wortelkanaalbehandeling

  Tijdens de wortelkanaalbehandeling verwijdert uw tandarts bij Tandartspraktijk Suikerpoort het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest namelijk niet meer, waardoor het een onomkeerbaar proces is. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

  Eerst maken wij de nodige röntgenfoto’s van de tand of kies waarbij de pulpa ontstoken is. Zo kunnen wij goed in kaart brengen wat nodig is tijdens de behandeling.
  De wortelkanaalbehandeling gebeurt in de meeste gevallen gedaan onder plaatselijke verdoving, deze kan uw tandarts gewoon toedienen. De plaatselijke verdoving is niet nodig als het tandweefsel al is afgestorven.

  Hierna gaan wij verder met het openmaken van de tand of kies zodat het ontstoken weefsel verwijderd kan worden. Daarna reinigt uw tandarts het kanaal met een klein vijltje en spoelt het met een desinfecterende spoelvloeistof.

  In de laatste stap worden de kanalen weer gevuld en uw tand of kies weer dichtgemaakt met een vulling. Als de kies verzwakt is kan een kroon nodig zijn.

  De voordelen van een wortelkanaalbehandeling zijn:

  • Voorkomen dat de infectie zich verspreidt naar andere tanden.

  • Verlichting van de symptomen die gepaard gaan met een geïnfecteerde tand.

  • Verminder het risico op schade aan het kaakbot.

  De nadelen van een wortelkanaalbehandeling zijn:

  De kans op complicaties tijdens een wortelkanaalbehandeling is gelukkig heel klein, maar helaas zitten er ook wat nadelen aan een tandheelkundige procedure:

  • Pijn tijdens de plaatselijke verdoving: De plaatselijke verdoving gebeurd via een prikje, wat oncomfortabel aanvoelt.

  • Napijn: na het reinigen van de wortelkanalen kunt eventueel napijn krijgen die enkele dagen kan aanhouden. Uw tandarts bij Tandartspraktijk Suikerpoort kan hiervoor een goede pijnstiller voorschrijven en indien nodig een antibioticum. Neem hiervoor contact met ons op.

  Veelgestelde vragen

  Soms kan er geen wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden, omdat er bijkomende problemen zijn. De tand of kies moet bijvoorbeeld worden verwijderd. Naar aanleiding van de röntgenfoto kan dit samen met uw tandarts bij Tandartspraktijk Suikerpoort besproken worden.

  Tijdens de wortelkanaalbehandeling wordt een plaatselijke verdoving aangebracht, waardoor het niet pijnlijk is. Het aanbrengen van de verdoving voelt wel wat oncomfortabel.

  De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Kiezen hebben vaak meerdere wortels, terwijl tanden er maar één hebben. De behandelingstijd varieert daarom dan ook van een half uur tot een uur. In de meeste gevallen maken wij de wortelkanaalbehandeling in één keer af en soms moet u nog eens terugkomen.

  Na het reinigen van de wortelkanalen kunt eventueel napijn krijgen die enkele dagen kan aanhouden. Uw tandarts bij Tandartspraktijk Suikerpoort kan hiervoor een goede pijnstiller voorschrijven en indien nodig een antibioticum. Houdt de pijn aan of wordt het heviger? Neem dan weer contact met ons op.

  Een tand of kies verkleurt in principe niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch verkleuring ontstaat, kunnen wij dit nog verhelpen.

  Meer behandelingen

  Facings

  Wat zijn facings? Facings, ook wel veneers genoemd, is een soort tandheelkundige restauratie die wordt gebruikt om de voorkant van tanden te bedekken. Hierbij wordt ...
  Lees meer

  Implantaat

  Wat is een implantaat? Bij tandheelkundige implantologie worden de tandwortels vervangen door kunstwortels van een soort metaal, namelijk titanium. Beschadigde en/of ontbrekende tanden worden vervangen ...
  Lees meer
  CBCT Tandarts

  CBCT voor tandartsen

  Uw CBCT in Zeeland Om een precieze diagnose te kunnen stellen is de CBCT tegenwoordig onmisbaar in uw praktijk. Helaas is het niet voor elke ...
  Lees meer
  Met spoed naar de tandarts

  Pijnklachten en Spoedgevallen

  Acute pijn, nabloedingen of andere spoedgevallen tijdens onze openingstijden Bij acute pijn, nabloedingen of andere spoedgevallen tijdens de openingstijden van onze praktijk, kunt u telefonisch ...
  Lees meer
  Informatie voor de patiënt

  Tanden bleken bij de tandarts

  Tanden bleken is één van de meest populaire cosmetische behandelingen van dit moment en biedt een snelle manier om uw glimlach te verbeteren. Tanden bleken ...
  Lees meer
  Informatie voor de patiënt

  PATIËNTEN

  Patiënten TARIEVEN De tarieven voor tandheelkundige behandelingen worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit betekend dat elke tandarts dezelfde tarieven hanteert voor ...
  Lees meer